Ανακοινώσεις

ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021-22 ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Μάνος Δανέζης: Είναι ιδιαίτερη μεγάλη η χαρά μας να ανακοινώσουμε την μεγάλης σημασίας εξέλιξη του φίλου μας, αλλά σημαντικότατου, και από τους πλέον παλαιούς συνεργάτη μας στην Ερευνητικής Ομάδας μας Αστρικής Φασματοσκοπίας του Πανεπιστημίου Αθηνών «Δρ Αντώνη Αντωνίου» στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Τον ευχαριστούμε θερμά ακόμα μια φορά για την τόσο μεγάλη του συνεισφορά στο έργο της ερευνητικής μας ομάδας
Ο Δρ Αντώνιος Αντωνίου, μέλος της Ερευνητικής Ομάδας μας Αστρικής Φασματοσκοπίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Astrophysical Spectroscopy Team of the National and Kapodistrian University of Athens, As.T.A.), επελέγη ως Ειδικό Ερευνητικό – Διδακτικό Προσωπικό από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο οποίο και θα ανήκει από το ακαδημαϊκό έτος 2021-22.
Ο Δρ Αντωνίου θα έχει ως διδακτικό αντικείμενο γενικά μαθήματα κορμού όπως, Φυσική, Μαθηματικά Ι, ΙΙ και ΙΙΙ, και Θεωρία Πιθανοτήτων, ανάλογα με τις ανάγκες του Τμήματος. Ανάλογα, επίσης, με τις ανάγκες, υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης του διδακτικού του έργου και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη «Διαστημική Επιστήμη, Τεχνολογίες και Εφαρμογές (Space Science, Technologies and Applications)» που πραγματοποιείται από το εν λόγω Τμήμα σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Ως μέλος της Ερευνητικής μας Ομάδας, ο Δρ Αντώνιος Αντωνίου έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 80 επιστημονικές εργασίες (Δεκέμβριος 2020) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με υψηλό «συντελεστή απήχησης (impact factor)» καθώς και σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων με κριτές. Έχει υπάρξει τέσσερις φορές προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή συνέδρια Αστροφυσικής στο εξωτερικό. Έχει συμβάλλει επί 13 συναπτά έτη, και θα συνεχίσει να συμβάλλει, στην διάδοση της επιστήμης της Αστρονομίας στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, ως Επιστημονικός Διευθυντής της «Εστίας Γνώσης Χαλκίδας». Έχει δώσει περισσότερες από 300 διαλέξεις ως ο οποίο είναι προσκεκλημένος ομιλητής σε Πανεπιστήμια, Σχολεία, Επιστημονικές Ενώσεις και Σωματεία, καθώς και σε ημερίδες επιστημονικού και ευρύτερου πολιτιστικού περιεχομένου. Επίσης έχει κάνει, σειρά εκπομπών και συνεντεύξεων σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.
Το καθαρά ερευνητικό του έργο το οποίο αναφέρεται στην «Φασματοσκοπική μελέτη θερμών αστέρων εκπομπής, αστρικών ατμοσφαιρών και ενεργών γαλαξιακών πυρήνων στην υπεριώδη περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος» συνεχίζεται κανονικά στο πλαίσιο της ερευνητική μας ομάδα Αστρικής Φασματοσκοπίας, η οποία αναμένεται να εμπλουτισθεί σε ιδέες και να διευρυνθεί και με άλλους συναδέλφους του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.


ΒΑΡΥΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ: Η ΠΥΛΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Διάλεξη στα πλαίσια της έναρξης των εργασιών του Εργαστηρίου Αστρονομίας στην Κάρυστο
Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 8 μμ στον αύλειο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου και απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές, δασκάλους, καθηγητές αλλά και σε όποιον άλλον ενδιαφέρεται και θέλει να πληροφορηθεί για τη νέα αυτη πύλη προς της γνώση. Προς μια νέα επιστημονική πραγματικότητα.
Η εκδήλωση έγινε με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών του Εργαστηρίου Αστρονομίας για παιδιά του Δημοτικού για το σχολικό ετος 2021-22. Το εργαστήριο αυτό ξεκίνησε τις εργασίες του πριν δυο χρόνια και ήταν μια άκρως αξιέπαινη και πραγματικά φωτισμένη πρωτοβουλία του Συλλόγου και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου και ιδιαίτερα της Προέδρου του κας Σοφίας Παπανικολάου (Sofia Papanikolaou) σε συνεργασία με τον Διευθυντή του Σχολείου κο Παναγιώτη Ελευθερίου.
Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια, των θεμάτων εχουν οι κυρίες Εύα Λέφα (Δρ Αστροφυσικης του Πανεπιστημίου της Χαιδελβέργης) και Ελένη Λαβασά (Φυσικός, MSc Αστροφυσικής). Σημειώνεται ότι όλη αυτή η διαδικασία, λόγω της φύσης του εργαστηρίου αλλά και της ηλικίας των παιδιών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Απαιτεί ιδιαίτερους σχεδιασμούς και κατάλληλη εξειδίκευση κάτι που κατέχουν επαρκέστατα και η κα Λέφα και η κα Λαβασά. Και αυτό αποδεικνύεται από την, κατά γενική ομολογία, επιτυχία του εργαστηρίου τα δυο προηγούμενα χρόνια (λαμβανομένων φυσικά υπόψη των ειδικών συνθηκών λόγω της πανδημίας).
Η επιστημονική ευθύνη του Εργαστηρίου είναι του γράφοντος.


ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΟΡΘΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΟΥ ΣΤΟ COSMOTE HISTORY CHANNEL
Ο Έλληνας ομογενής εξ Αυστραλίας Peter Maneas, παραγωγός της σειράς ντοκιμαντέρ “My Greek Odyssey” με προσκάλεσε να μιλήσουμε για το φαινόμενο του Πορθμού του Ευρίπου και συγκεκριμένα για τα χαρακτηριστικά του, τις μοναδικότητες του και για την ερμηνεία του. Η συνέντευξη δόθηκε και μαγνητοσκοπήθηκε στο σκάφος «Μια Ζωή» (Mia Zoi) στην παραλία της Χαλκιδας και με φόντο την περίφημη γέφυρα του Ευρίπου. Θα μεταδοθεί προσεχώς στο συνδρομητικό κανάλι Cosmote History, όπου υπάρχουν ήδη παλαιότερα ντοκιμαντέρ της σειράς “My Greek Odyssey”.
Την ευθύνη της παραγωγής έχει η κυρία Ιωάννα Κοντογεώργου (Ioanna Kontogeorgou)
Εγκάρδιες ευχαριστίες στον κ. Μανέα και στην κα Κοντογεώργου για την πρόσκληση και συζήτηση, στον τηλεσκηνοθέτη Alexander Begetis για τις οδηγιες του και υπομονή του καθώς και στον καπετάνιο κ. Ιωάννη Παπαχρήστου, στον μηχανικό κ. Γιώργο Φωτάρα και στο πλήρωμα του σκάφους Mia Zoi για την φιλοξενία τους.
Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στην σειρά “My Greek Odyssey”.ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΣΤΡΙΚΗΣ ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
The Astrophysical Spectroscopy Team of the National and Kapodistrian University of Athens (As.T.A.)

Η Επιστημονική Επιτροπή του 13ου Διεθνούς Συνεδρίου Αστροφυσικής στην Σερβία μου έκανε την εξαιρετική τιμή να είμαι ένας από τους προσκεκλημένους ομιλητές του. Το ερευνητικό αντικείμενο του Συνεδρίου είναι «Φασματικοί Σχηματισμοί στην Αστροφυσική» (13th Serbian Conference on Spectral Line Shapes in Astrophysics, 13th SCSLSA) και θα γίνει στο Βελιγράδι, 23-27 Αυγούστου 2021 με 89 συμμετέχοντες από 32 διαφορετικές χώρες.
Το θέμα της δικιάς μου παρουσίασης θα είναι:
“A new method for calculating column densities using GR model. An application in the case of C IV, N IV and N V spectral lines in the UV spectrum of the O- star HD 149757 (zeta-OPH)”, (Invited lecture)
A. Antoniou (speaker), E. Danezis, D. Stathopoulos, E. Lyratzi and D. Tzimeas
H ερευνητική μας ομάδα συμμετέχει στο εν λόγω συνέδριο επίσης με την εργασία του Δημήτρη Σταθόπουλου με θέμα:
“On the variability of Lya, N V, Si IV and C IV BAL components of the BALQSO J131912.39+534720”
D. Stathopoulos (speaker), E. Danezis, E. Lyratzi, A. Antoniou and D. Tzimeas
Οι παραπάνω εργασίες αποτελούν μέρος της ερευνητικής μας δουλειάς του ακαδημαϊκού έτους 2020-21.
Περισσότερα:
http://www.scslsa.matf.bg.ac.rs/program13.html


ΒΑΡΥΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ: ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΓΝΩΣΗΣ
Διάλεξη με το παραπάνω θέμα στην Κύμη, την Τρίτη 10 Αυγούστου και ώρα 9:00 μμ. στο Θέατρο του Λαογραφικού Μουσείου. Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κύμης.


ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Διάλεξη-συζήτηση στην Σκύρο την με τον παραπάνω τίτλο.
Κυριακή, 1 Αυγούστου 2021 και ώρα 9:00 μμ, στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Σκύρου.
Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε μετά από την ευγενική πρόσκληση του Δημάρχου Σκύρου κου Νίκου Μαυρίκου προς το πρόσωπό μου και γίνεται στα πλαίσια των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου στο νησί της Σκύρου.
Τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης έχει ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου ΠΕ. Α.Π. (Περιβάλλον, Αθλητισμός, Πολιτισμός) κος Γιώργος Λάμπρος.#Δήμος_Βόρειας_Κέρκυρας #Αστρονομική_Εταιρεία_Κέρκυρας #Ένωση_Περιθειωτών_Φίλιππος_Βλάχος #Παλιά_Περίθεια
Είναι μεγάλη μας χαρά και μεγάλη μας τιμή που υποδεχόμαστε στην Βόρεια Κέρκυρα τον δόκτορα αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών,Αντώνη Αντωνίου, για μία και μοναδική #διάλεξη με θέμα: ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ στην μαγευτική Παλιά Περίθεια την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 και ώρα 21.00.
Διοργάνωση: Πολιτιστικό Σωματείο Ένωση Περιθειωτών-“Φίλιππος Βλάχος” & Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας.
Συντονισμός εκδήλωσης: Σπυριδούλα Κόκκαλη-Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Βόρειας Κέρκυρας.
Μετά την διάλεξη θα ακολουθήσει παρουσίαση του καλοκαιρινού ουρανού από μέλη της Αστρονομικής Εταιρείας.
Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Κωνσταντίνου Παπαδάτου.


ΕΣΤΙΑ ΓΝΩΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Το Φαινόμενο του Πορθμού του Ευρίπου σε καθηγητές/καθηγήτριες και μαθητές/μαθήτριες από τέσσερις διαφορετικές χώρες της Ευρώπης
Την Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2021 επισκέφθηκαν την Εστία Γνώσης Χαλκίδας 12 καθηγητές/καθηγήτριες και 3 μαθήτριες από 4 ευρωπαϊκές χώρες στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus. Λόγω της πανδημίας ο αριθμός ήταν σχετικά περιορισμένος σε σύγκριση με άλλες παρόμοιες επισκέψεις κατά το παρελθόν. Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιείται στην προκειμένη περίπτωση με την ευθύνη του 2ου Γενικού Λυκείου Χαλκίδας και οι χώρες που συμμετέχουν είναι η Φινλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος και φυσικά η Ελλάδα. Υπεύθυνοι του προγράμματος είναι οι καθηγήτριες του 2ου Γενικού Λυκείου Χαλκίδας κυρίες Χρυσούλα Ζαλακώστα και Αθηνά Τριαντάφυλλου. Στους μαθητές και καθηγητές από τις παραπάνω χώρες παρουσιάσθηκε το Φαινόμενο του Πορθμού του Ευρίπου, η ερμηνεία του και οι μονάδικότητές του. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και απεύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Π.Α.Χ. κυρία Κατερίνα Μεγάλου, εκπροσωπώντας ταυτόχρονα την Δήμαρχο Χαλκιδέων κυρία Έλενα Βάκα.


ΑΣΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΚΥΣΤΗΣ
Διάλεξη με το παραπάνω θέμα την Κυριακή 4 Ιουλίου 2021 και ώρα 9.00 μμ, στο θέατρο της Αυλίδειας Αρτέμιδας.
Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του 5ου bio mechanical festival (https://bm-festival.com/) που διοργανώνεται από το Θέατρο Χαλκίδας από τις 2 Ιουλίου μέχρι και τις 2 Αυγούστου στον παραπάνω χώρο. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ: https://bm-festival.com/«ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ
Προσκεκλημένος ομιλητής με το παραπάνω θέμα στο Θερινό Σχολείο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων και Λυκείων. Κυριακή 27 Ιουνίου και ώρα 11:30 12:30 για το Γυμνάσιο και 12:40 -13:40 για το Λύκειο.


«ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ» ΣΤΗΝ ΚΙΜΩΛΟ
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021 με πολύ μεγάλη επιτυχία (τόσο στον τεχνικό όσο και στον εκπαιδευτικό τομέα) τηλε-διάλεξη μεταξύ του Γυμνασίου -Λυκείου Κιμώλου και ενός τμήματος της Γ´ Τάξης του 4ου Γυμνασίου Χαλκίδας. Η τηλε-διάλεξη είχε θέμα «Ένα αστέρι γεννιέται» και ήταν στα πλαίσια του τακτικού πρωτοποριακού προγράμματος «ΤηλΕστια» που εδώ και περίπου 10 χρόνια εφαρμόζει η Εστία Γνώσης Χαλκίδας. Το θέμα που συζητήθηκε δεν ήταν μόνο η γένεση, δομή και εξέλιξη των αστέρων αλλά περιελάμβανε και ένα ταξίδι στο Σύμπαν ξεκινώντας από το 1 μέτρο από την Γη μέχρι και 1 δις έτη φωτός μακριά από αυτήν, με μια στάση στον Ήλιο για να δούμε τη δημιουργία του, τη δομή του, την εξέλιξή του και τον «θάνατό» του. Ωραίες και εύστοχες ερωτήσεις από μαθητές και καθηγητές τόσο της Κιμώλου όσο και της Χαλκίδας. Συγχαρητήρια και στα δύο σχολεία. Στην Κίμωλο παρευρέθηκαν και παρακολούθησαν την όλη διαδικασία όλοι οι καθηγητές του ο Γυμνασίου-Λυκείου με επικεφαλής τον Διευθυντή τους κ. Δημητρη Κακύρη, ενώ στο Κόκκινο Σπίτι (έδρα της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας), οι συνοδοί καθηγητές του τμήματος του 4ου Γυμνασίου Χαλκίδας κα Κωνσταντίνα Κοροβέση και κος Κώστας Σεφερλής.
Η τεχνική υποστήριξη ήταν μια εθελοντική προσφορά του κ. Τάσου Ταυρή, ενώ για την διεκπεραίωση της όλης δράσης παραβρέθηκε στην Κίμωλο ο οργανωτικός υπεύθυνος της Εστίας κ. Γιάννης Μαρκόπουλος. Λόγω εφημερίας της δεν μπόρεσε να παρευρεθεί η γιατρός και Πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Π.Α.Χ. κα Κατερίνα Μεγάλου, η οποία όμως απέστειλε σύντομο χαιρετισμό και εκ μέρους της Δημάρχου Χαλκιδέων κας Ελενας Βάκα. Οι εργασίες και δράσεις της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας συνεχίζονται.


«ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ» ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ Στα πλαίσια των τηλε-διαλέξεων που πραγματοποιεί η ΕΣΤΙΑ ΓΝΩΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Αυτό ήταν το θέμα της διαδικτυακής διάλεξης-συζήτησης με την Β´ Τάξη Λυκείου (Θετικού Προσανατολισμού) της Γερμανικής Σχολής Αθηνών που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Ιουνίου 2021 και ώρα 11:45.
Σημειώνεται ότι η Γερμανική Σχολή Αθηνών είναι, για περισσότερα από δέκα χρόνια, από τους πιο συχνούς επισκέπτες και συνεργάτες της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας συμμετέχοντας στο πρόγραμμα της κάθε χρόνο με σχεδόν όλα τα τμήματα του Λυκείου της. Στα πλαίσια αυτής της μακροχρόνιας συνεργασίας, η Γερμανική Σχολή και η Εστία Γνώσης Χαλκίδας συνδιοργάνωσαν τον Απρίλιο του 2016 εκδήλωση με τίτλο «Μαθηματικές αισθήσεις», που παρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία στο κατάμεστο αμφιθέατρο εκδηλώσεων της Σχολής στο Μαρούσι. Παρόμοια εκδήλωση σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί και για το κοινό της Χαλκίδας αμέσως μετά το τέλος της πανδημίας.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εξάρω τις άριστες σχέσεις της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας τόσο με την γερμανική όσο και με την ελληνική διεύθυνση της Σχολής. Οφείλω να κάνω όμως ιδιαίτερη μνεία στον καθηγητή Μαθηματικών της Σχολης και προσωπικό μου φίλο κο Χαράλαμπο Οικονομόπουλο ευχαριστώντας τον ταυτόχρονα για την πάνω από δέκα χρόνια άψογη συνεργασία μας.


ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ «ΑΣΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» ΜΕ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΝΙΣΤΡΩΝ
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Απριλίου 2021 διαδικτυακή διάλεξη-συζήτηση με την Α΄ Τάξη του Γενικού Λυκείου Κονιστρών με θέμα «Αστρικές Διαδρομές». Η διαδικτυακή αυτή συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του καθηγητή Φυσικής του Λυκείου κ. Στάθη Παπαστάθη. Διήρκησε περισσότερο από μιάμιση ώρα και θεωρώ ότι ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες. Και αυτό γιατί υπήρξε μια πολύ αξιόλογη επικοινωνία με τα παιδιά (και δεν εννοώ μόνο σε τεχνικό επίπεδο), τα οποία δεν συμμετείχαν απλά παθητικά αλλά με τις εύστοχες ερωτήσεις τους συνέβαλλαν εξαιρετικά στην ποιότητα της όλης συζήτησης. Θερμά συγχαρητήρια σε αυτά, στον καθηγητή τους κ. Στάθη Παπαστάθη και φυσικά στον Διευθυντή και τους υπόλοιπους καθηγητές του Λυκείου Κονιστρών. Ήταν μεγάλη μου χαρά και τιμή.


ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ
Προσκεκλημένη διαδικτυακή ομιλία μου, με το παραπάνω θέμα, στην δράση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών με τον γενικό τίτλο «Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΑΓΕΥΕΙ».
Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 12:00-13:00.
Όλη η διάλεξη είναι διαθέσιμη εδώ:


ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΚΟΣΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ»
Ο κ. Ματθαίος Ψαραδάκης, τελειόφοιτος τότε, πτυχιούχος σήμερα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, μαζί με ομάδα φοιτητών του ίδιου Πανεπιστημίου αλλά και άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, μου έκαναν την τιμητική πρόσκληση να είμαι ομιλητής σε σειρά διαδικτυακών διαλέξεων-συζητήσεων Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Κοσμολογίας με τίτλο «Κοσμικές περιπλανήσεις».
Η σειρά αυτή πραγματοποιήθηκε από τον Νοέμβριο 2020 μέχρι τον Απρίλιο 2021 και απευθυνόταν σε μαθητές, φοιτητές, δασκάλους, καθηγητές αλλά και σε οποιονδήποτε άλλον ενδιαφερόταν να προσεγγίσει, ίσως με έναν διαφορετικό τρόπο, τις έννοιες και τους νόμους που διέπουν το Σύμπαν, τις έννοιες και νόμους που διέπουν τον Κόσμο. Σκοπός της ήταν, μεταξύ άλλων, να αναδειχθεί το γεγονός ότι η γνώση των φυσικών νόμων δεν αποτελεί προνόμιο μιας κλειστής επιστημονικής «κάστας», αλλά μπορεί να γίνει κτήμα σε όποιον πραγματικά θέλει και το επιζητεί. Όλες οι διαδικτυακές αυτές διαλέξεις είναι διαθέσιμες εδώ:


ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020 ΚΑΙ ΩΡΑ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΟΝ 96:5 fm ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Προσκεκλημένος στην εκπομπή «Έχουμε να λέμε…» του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ευβοίας. Την εκπομπή επιμελούνται και παρουσιάζουν οι κυρίες Εριφύλη Βουγιούκα, Βέτα Κορωναίου και Ελίζα Μερκουριάδου. Επρόκειτο για μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με λέξεις «κλειδιά», Παιδεία, Επιστήμη, Αστροφυσική, Κοσμολογία, Έρευνα, Εστία Γνώσης Χαλκίδας, Διδασκαλία Αστρονομίας και άλλα.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Η συνέντευξη δόθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2020 στα πλαίσια της εκπομπής «Λόγια του Νησιού» που ήταν ένα αφιέρωμα του καναλιού στην Εύβοια και στους ανθρώπους της. Παραγωγός της εκπομπής ο Γιώργος Γιώτας. Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη εδώ:


ΒΑΡΥΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ: ΠΤΥΧΕΣ ΣΤΟ «ΥΦΑΣΜΑ» ΤΟΥ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΥ
Προσκεκλημένη ομιλία στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, και ώρα 8.30 μμ στην Ερέτρια, Ξενοδοχείο Negroponte. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2020.


ΑΣΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΞΙΑΚΑ ΣΜΗΝΗ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΚΥΣΤΗΣ
Διάλεξη με το παραπάνω θέμα στην Κύμη, την Τετάρτη 12 Αυγούστου και ώρα 9:00 μμ. στο Θέατρο του Λαογραφικού Μουσείου. Η διάλεξη πραγματοποιείται στα πλαίσια των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κύμης. Είσοδος δωρεάν.
ΧΑΟΣ ΣΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΜΗΧΑΝΟΣΤΑΣΙΟ
Διάλεξη με το παραπάνω θέμα την Τρίτη 21 Ιουλίου 2020 στο θέατρο της Αυλίδειας Αρτέμιδας και ώρα 9.00 μμ.
Η διάλεξη πραγματοποιείται στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του 4ου bio mechanical festival που διοργανώνεται από το Θέατρο Χαλκίδας από την 18η Ιουλίου μέχρι και την 2α Αυγούστου στον παραπάνω χώρο.
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ «ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Η συνέντευξη (η 16η αυτού του είδους τα τελευταία δύο χρόνια) δόθηκε στα πλαίσια του Σχολικού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού των μαθητών/τριων Γυμνασίων και Λυκείων υπό την αιγίδα της διαδικτυακής πλατφόρμας 100Mentors (https://www.100mentors.com ). Στόχος της πλατφόρμας αυτής είναι να φέρει σε επαφή μαθητές και μαθήτριες Γυμνάσιων και Λυκείων με επαγγελματίες και επιστήμονες από διάφορα επαγγέλματα και επιστήμες για να μιλήσουν με τα παιδιά και να καταθέσουν άμεσα τις επιστημονικές και επαγγελματικές τους απόψεις και κυρίως εμπειρίες.

Στην περίπτωση του «Σχολείου Μαθηματικών» Καρδίτσας το θέμα αφορούσε την επιστήμη της Αστροφυσικής, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της και φυσικά το ερευνητικό της αντικείμενο. Στην συζήτηση, η οποία ήταν προγραμματισμένη για 30 λεπτά, διήρκησε 1 ώρα και 15 λεπτά και συμμετείχαν σε αυτήν περισσότερα από 40 παιδιά καθώς και δύο καθηγητές του Φροντιστηρίου. Όπως αναμενόταν, δεν περιορίστηκε μόνο στα παραπάνω αλλά επεκτάθηκε σε πάρα πολλά θέματα που αφορούσαν το Σύμπαν, το περιεχόμενό του και τους νόμους που το διέπουν.
Συγχαρητήρια στα παιδιά, τον υπεύθυνο του φροντιστηρίου κ. Θωμά Κραμποκούκη αλλά και στους υπεύθυνους της πλατφόρμας 100mentors.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ «ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ»
Η συνέντευξη περιλαμβάνει τρεις 15 λεπτες κατά μέσο όρο ενότητες: α) Συμπαντικές Περιπλανήσεις, β) Μαθηματικά, Αστροφυσική και Έρευνα, γ) Αστρονομία και καθημερινότητα.
Όλα τα video εδώ: https://www.pemptousia.gr/new_videothiki/?person=272321


ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ» (ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ) ΤΟΥ ΔΙΑΣΗΜΟΥ ΡΩΣΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΛΕΒ ΛΑΝΤΑΟΥ (LEV LANDAU)
Η Πρεσβεία της Ρωσίας και ο Ελληνορωσικός Σύνδεσμος Φιλίας και Συνεργασίας μου έκαναν την εξαιρετικά μεγάλη τιμή να είμαι ο κύριος παρουσιαστής του βιβλίου «Θεωρητική Μηχανική» του διάσημου Ρώσου Θεωρητικού Φυσικού Lev Landau (1908-1968). Το βιβλίο κυκλοφορεί για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα σε μετάφραση (από τα ρωσικά) και επιμέλεια των κυρίων Γιάννη Φούτση και Χρήστου Γραμματίκα σε Εκδόσεις «ΕΥΡΥΑΛΟΣ». Έτσι, στην γεμάτη αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Ακαδημίας 18 Σύνταγμα, έγινε την Τετάρτη 27 Νοέμβριου η παρουσίαση του εν λόγω βιβλίου.
Η όλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ρωσικής Πρεσβείας και με πρωτοβουλία του Εληνορωσικού Συνδέσμου Φιλίας και Συνεργασίας.

Για τη ζωή και το έργο του Λαντάου μίλησε ο μεταφραστής και ο έχων την επιμέλεια του βιβλίου κ. Γιάννης Φούτσης, Διπλ. Μηχανολόγος- Ηλεκτρολόγος ΕΜΠ.

Στο βιβλίο αναφέρθηκε επίσης ο Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ κύριος Κουτσουρής.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκ μέρους της Πρεσβείας της Ρωσίας οι:

• Head of the political section, press-secretary Vasily GAVRILOV Counsellor
• Head of the section for cultural and humanitarian cooperation Fedor KALAYDOV Second Secretary

Την εσπερίδα τίμησαν επίσης:
• Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ κ. Θεοδόσης Τάσιος
• Ο τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Γραμματικάκης
• Το μέλος του σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αστροφυσικός Δρ. Μάνος Δανέζης
• Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΦ κ. Παναγιώτης Φιλντίσης
Τον συντονισμό της ολης εκδήλωσης είχε ο Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου Φιλίας και Συνεργασίας κ. Ιωάννης Τζεν, ενώ την οργανωτική ευθύνη της εκδήλωσης είχε η το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου κυρία Θεοδώρα Τσίντζου.ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ: ΕΦΙΚΤΗ ‘Η ΟΥΤΟΠΙΑ;»
Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου (πρόεδρος η κ. Σοφία Παπανικολάου) και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων του παραπάνω σχολείου (Διευθυντής ο κ. Παναγιώτης Ελευθερίου) ιδρύεται και ξεκίνησε τις εργασίες του το Σαββατοκύριακο 30 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου 2019, Εργαστήριο Αστρονομίας στην Κάρυστο.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά του Δημοτικού Σχολείου και περιλαμβάνει θέματα κατάλληλα για κάθε τάξη και θα λειτουργεί εκτός σχολικού προγράμματος, και συγκεκριμένα δύο Σαββατοκύριακα τον μήνα. Τα μαθήματα είναι βιωματικά και διαδραστικά και εναρμονίζονται με τις αρχές της διερευνητικής μάθησης και της διεπιστημονικότητας στο πνεύμα της εκπαίδευσης STEM (Science, Technology, Engineering and Math). Οι μικροί μαθητές έρχονται σε επαφή με το μαγικό κόσμο του Διαστήματος που εκτείνεται γύρω μας. Κατανοώντας, δημιουργώντας και διασκεδάζοντας ξεναγούνται στις γειτονιές του Σύμπαντος, από τον Πλανήτη μας τη Γη μέχρι τα μακρινά άστρα. Δουλεύοντας σε ομάδες τα παιδιά συμμετέχουν στα πρώτα τους διαστημικά πειράματα και φτιάχνουν με τα ίδια τους τα χέρια μικρές αστρονομικές κατασκευές.
Το Εργαστήριο σχεδίασαν και θα διδάσκουν σε αυτό οι κυρίες Εύα Λέφα, Δρ. Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Χαιδελβέργης Γερμανίας και Ελένη Λαβασά, Φυσικός, MSc Διαστημικής Επιστήμης. Η συντονισμός και η επιστημονική εποπτεία του όλου εγχειρήματος είναι στην δικιά μου αρμοδιότητα. Στα πλαίσια της επίσημης έναρξης της λειτουργίας του εργαστηρίου πργμστοιήθηκε εκδήλωση το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου και ώρα 6:00 μμ., η οποία με διάλεξη δικιά μου με θέμα «Κατάκτηση διαστήματος: εφικτή ή ουτοπία;»


TIDES AND THE EURIPUS’ PHENOMENON
Παρουσίαση της συμπεριφοράς και της ερμηνείας του φαινομένου του Πορθμού του Ευρίπου σε 58 μαθητές/τριες και 12 καθηγητές/τριες από έξι ευρωπαικές χώρες.Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019, Εστία Γνώσης Χαλκίδας, Κόκκινο Σπίτι, Χαλκίδα.


ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ
Διάλεξη στο Θερινό Σχολείο Αστροφυσικής και Διαστήματος που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών σε συνεργασία με τον Δήμο Ραφήνας- Πικερμίου από 4 έως και 7 Σεπτεμβρίου 2019. Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 10:30 π.μ. στην Βιβλιοθήκη του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου. Στην εικόνα το πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου.


ΧΑΟΣ ΣΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΜΗΧΑΝΟΣΤΑΣΙΟ
Διάλεξη με το παραπάνω θέμα στην Κύμη, την Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019 και ώρα 9:15 μμ. στο Θέατρο του Λαογραφικού Μουσείου. Η διάλεξη πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κύμης και είναι στα πλαίσια των ετήσιων καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του εν λόγω Συλλόγου. Είσοδος δωρεάν.
ΧΡΟΝΟΣ: ΕΝΑΣ ΓΝΩΡΙΜΟΣ ΞΕΝΟΣ
Διάλεξη με το παραπάνω θέμα την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019 στο θέατρο της Αυλίδειας Αρτέμιδας και ώρα 9.00 μμ.
Η διάλεξη πραγματοποιείται στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του 3ου bio mechanical festival που διοργανώνεται από το Θέατρο Χαλκίδας από την 1η μέχρι τη 31η Ιουλίου στον παραπάνω χώρο.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΣΤΡΙΚΗΣ ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
The Astrophysical Spectroscopy Team of the National and Kapodistrian University of Athens

Η ερευνητική μας ομάδα συμμετέχει στο διεθνές Συνέδριο Αστροφυσικής με τίτλο 12th Serbian Conference on Spectral Line Shapes in Astrophysics, Vrdnik, Serbia (SCSLSA), June 3-7, 2019, με τις επόμενες τέσσερις εργασίες, που αποτελούν μέρος της ερευνητικής μας δουλειάς του ακαδημαϊκού έτους 2018-19.
Χρονική σειρά παρουσίασης:
“Exploring the potential of ASTA software in analyzing broad emission and absorption lines”
D. Tzimeas (speaker), E. Danezis, D. Stathopoulos, E. Lyratzi and A. Antoniou,
“Time scale variations of C IV and Si IV P-Cygni profiles in the UV spectrum of the O -star HD 93521”
A. Antoniou (speaker), E. Danezis, D. Stathopoulos, E. Lyratzi1 and D. Tzimeas
“Studying the broad absorption and emission lines and their variations with time in the spectra of Wolf-Rayet stars, Cataclysmic Variables, Hot Emission stars and Quasars using the GR model and the ASTA software”.
E. Lyratzi (speaker), D. Stathopoulos, E. Danezis, A. Antoniou and D. Tzimeas
“The multicomponent nature of Lya, N V, Si IV, C IV BALs of J131912.39+534720.5”
D. Stathopoulos (speaker), E. Danezis, E. Lyratzi, A. Antoniou and D. Tzimeas

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΠΟΡΘΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΟΥ ΣΕ 54 ΜΑΘΗΤΕΣ, ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 επισκέφθηκαν την Εστία Γνώσης Χαλκίδας 42 μαθητές/τριες και 12 καθηγητές/τριες από 5 ευρωπαϊκές χώρες στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus. Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιείται με την ευθύνη του Γυμνασίου Κριεζών Ευβοίας και οι χώρες που συμμετέχουν είναι η Γερμανία, η Ισπανία, η Κροατία, η Σλοβακία, η Τσεχία και φυσικά η Ελλάδα. Υπεύθυνοι του προγράμματος είναι οι καθηγητές του Γυμνασίου Κριεζών κ. Φαίδων Καραμπατσόλης και κ. Ελένη Λύκου. Στους μαθητές και καθηγητές από τις παραπάνω χώρες παρουσιάσθηκε το Φαινόμενο του Πορθμού του Ευρίπου, η ερμηνεία του και οι μονάδικότητές του.ΚΟΣΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Διάλεξη στο ανακαινισμένο Δημοτικό Σχολείο Καλημεριάνων Κύμης (το σχολείο στο οποίο φοίτησα) την Πέμπτη 2 Μαΐου 2019 και ώρα 8:00 μμ. Η διάλεξη πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση και υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλημεριάνων.
…και εγένετο φως
Χαλκίδα, Δευτέρα 15 Απριλίου 2019 και ώρα 6:30 μμ. στην έδρα της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας στο Κόκκινο Σπίτι.
Η διάλεξη πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Ευβοέων Φίλων Αγίου Όρους «Παναγία Πορταΐτισσα» και είναι ανοικτή προς το κοινό.


Είσοδος ελεύθερη

Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΚΩΜΙΟ ΤΗΣ ΑΤΕΛΕΙΑΣ
Διάλεξη στην Κάρυστο την Κυριακή 14 Απριλίου 2019 και ώρα 11:00 πμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (Παράρτημα Ευβοίας) και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Καρύστου. Η διάλεξη γίνεται στα πλαίσια της απονομής αριστείων στους μαθητές/τριες Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της Νότιας Εύβοιας που πρώτευσαν στους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Η όλη εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Καρύστου.


ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΓΗ, ΔΙΑΣΤΗΜΑ. Αγεφύρωτο χάσμα;
Διάλεξη στην Χαλκίδα με το παραπάνω θέμα, την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 και ώρα 7:30 μμ. στο κτήριο του παλιού Δημαρχείου Χαλκίδας, Αβάντων 50, 1ος όροφος (αίθουσα ΔΟΑΠΠΕΧ).
Διοργάνωση: Εταιρεία Αστρονομίας Χαλκίδας.

“ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΠΟΡΘΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΟΥ” Χαλκίδα, Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019, 7:30 μμ., Ξενοδοχείο Λούσυ.
Διάλεξη με το παραπάνω θέμα, στα πλαίσια της καθιερωμένης κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΕΝ ΧΑΛΚΙΔΙ ΚΥΜΑΙΩΝ.“ΑΝΙΧΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ «ΚΑΡΔΙΑ» ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ” Αθήνα, Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019, ώρα 6:30 μ.μ., Ιωάννειος Βιβλιοθήκη Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων, Αμπελόκηποι (Πανόρμου 59). Διάλεξη με το παραπάνω θέμα μετά από πρόσκληση της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ και στα πλαίσια της νέας δράσης της Ένωσης με τίτλο «Ημέρες Επιστήμης».Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.Διάλεξη δρος Αντώνη Αντωνίου με θέμα: «Η κρυφή μελωδία του σύμπαντος», την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 στην Καλαμάτα
Προσκεκλημένος σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Καλλιτεχνικός Συλλόγος «ΑΙΝΟΥΝΤΕΣ» είναι ο δρ Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνιος Αντωνίου, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Η κρυφή μελωδία του σύμπαντος».Την εκδήλωση θα επενδύσει μουσικά ο Βυζαντινός Χορός του Συλλόγου. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στις 8:00μμ. στο Αμφιθέατρο «Θ. Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Η είσοδος είναι ελεύθερη.


«ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ» ΣΤΗΝ ΚΥΜΗ, ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΑΡΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΡΙΕΖΑ
Τρεις διαλέξεις με το παραπάνω θέμα. Η πρώτη στην Κύμη μετά από πρόσκληση του 15μελους Συμβουλίου των μαθητών του Γενικού Λυκείου Κύμης και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 6:30 μ.μ στην αίθουσα του Γηροκομείου Κύμης. Ακολούθησε το Γενικό Λύκειο Νέας Αρτάκης και το Δημοτικό Σχολείο Σχολείο Κριεζών.


“Η Συμμετρία και οι παραβιάσεις της στα Μαθηματικά, στη Φύση και στο Σύμπαν” Διάλεξη στο 1ο Γενικό Λύκειο Χαλκίδας την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 11:00 π.μ. Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Συλλόγου των καθηγητών του Λυκείου στα πλαίσια της ανακήρυξης από το Υπουργείο Παιδείας του 2018 ως «έτους των Μαθηματικών».


“Κατάκτηση του Διαστήματος: Εφικτή ή ουτοπία;” Δίαλεξη με το παραπάνω θέμα στο Μουσείο Ηρακλειδών την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 7:00 μμ. Πραματοποιήθηκε με αφορμή την έκθεση του μετεωρίτη «Σέρρες (Seres)» στο Μουσείο Ηρακλειδών σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης.


“Το σχολείο του Σύμπαντος” Διάλεξη με το παραπάνω θέμα στο Θέατρο του Λαογραφικού Μουσείου στην Κύμη. Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κύμης στις 9 Αυγούστου 2018. 


“Η ομορφιά της Συμμετρίας και το Εγκώμιο της Ατέλειας” Διάλεξη με το παραπάνω θέμα, στο Θέατρο της Αυλιδείας Αρτέμιδος, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του “Θεάτρου Χαλκίδας” με τίτλο Bio Mechanical 1018.  Αυλίδα, 18 Ιουλίου 2018.


“Τηλεδιαλέξεις με 8 Γυμνάσια και Λύκεια από όλη την χώρα”, στα πλαίσια του προγράμματος της “ΤηλΕστια” της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας. Οκτώβριος  2017 – Ιούνιος 2018.


“Το πραγματικό άστρο των Χριστουγέννων” στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Παντοβασίλισσας Ραφήνας. 16 Δεκεμβρίου 2017. 


“Δέκα διαδικτυακές συνεντέυξεις σε Γυμνάσια και Λύκεια από όλη την Ελλάδα” Σκοπός των συνεντέυξεων αυτών ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες την επιστήμη της Αστροφυσικής και τα ερευνητικά αντικείμενα της εν λόγω επιστήμης. Έγιναν στα πλαίσια του Σχολικού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού υπό την αιγίδα της διαδικτυακής πλατφόρμας 100 mentors. Νοέμβριος 2017- Μάιος 2018. 


“Μια δημιουργική συνάντηση του ανθρώπου με τον Ουρανό” Κύκλος σεμιναρίων από όλους τους τομείς της Αστροφυσικής-Αστρονομίας, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Αυλώνος Αττικής. Οκτώβριος 2017-Μάιος 2018.


“Ενα Σύμπαν γεμάτο εκπλήξεις στο Μουσείο Ηρακλειδών” Σειρά προχωρημένων μαθημάτων Αστροφυσικής-Αστρονομίας (Οκτώβριος 2017-Μάιος 2018) για μαθητές/τριες  Λυκείων, υπό την αιγίδα του Μουσείου Ηρακλειδών, Αθήνα, Θησείο.


Παρουσίαση και ερμηνεία του “Φαινομένου  του πορθμού του Ευρίπου”, στους νέους Ανθυπολοχαγούς της Σχολής Πεζικού Χαλκίδας, 28 Σεπτεμβρίου 2017. 


“Timescale variation of the components that form the  C IV and Si IV DACs in the UV spectrum of the O-star HD93521”  Παρουσίαση ερευνητικής εργασίας με κριτές του παραπάνω θέματος στο 11 διεθνές συνέδριο Αστροφυσικής με τίτλο “11th Serbian Conference on spectral lines shapes in Astrophysics”, Sabac, Serbia 20-25 August 21017.


“Η ομορφιά της συμμετρίας και το εγκώμιο της ατέλειας”. Διάλεξη στην Κύμη, Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017, στο Θέατρο του Λαογραφικού Μουσείου Κύμης. Η διάλεξη πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κύμης και γίνεται στα πλαίσια των καλοκαιρινών  πολιτιστικών και επιστημονικών εκδηλώσεων του εν λόγω Συλλόγου.


“Πλανητικό Σύστημα: Είναι δυνατός ο αποικισμός του”. Διάλεξη και αστρονομική παρατήρηση (υπό την καθοδήγηση του Δ. Μάλλιαρη και των συνεργατών του) στα πλαίσια των εκδηλώσεων του “Θεάτρου Χαλκίδας”. Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017 και ώρα 9:00 μ.μ. στον χώρο του Θεάτρου της Αυλιδείας Αρτέμιδος. 


“Σύμπαν: Όταν η ομορφιά συμβαδίζει με την αλήθεια”. Διάλεξη με το παραπάνω θέμα στην Κάρυστο μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (παράρτημα Ευβοίας) και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Καρυστίας. Η διάλεξη πραγματοποιείται το Σάββατο 17 Ιουνίου 2017 στο Γιοκάλειο Ίδρυμα της Καρύστου και γίνεται στα πλαίσια της βράβευσης των μαθητών Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Καρύστου που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.


“Στην εποχή της απόλυτης μοναξιάς”. Διάλεξη στα Βάγια Βοιωτίας, μετά από πρόσκληση του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Βαγίων, των καθηγητών του Γυμνασίου και του Λυκείου Βαγίων. Κυριακή 26 Μαρτίου 2017, ώρα 7.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Βαγίων. Υπεύθυνη εκδήλωσης: κυρία Ζωή Χατζή, φιλόλογος (master φιλοσοφίας, Mphil) του Λύκείου Βαγίων.

fb_2

fb_1_1

fb_6_1


“Ο απόηχος της Δημιουργίας”. Διάλεξη με το παραπάνω θέμα στα Τρίκαλα μετά από πρόσκληση της “Χριστιανικής Ένωσης Επιστημόνων” του Νομού Τρικάλων. Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 6.00 μ.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών. web_1

web_2

web_3

web_4

fb_6


“Το πραγματικό άστρο των Χριστουγέννων”. Δύο διαλέξεις με το παραπάνω θέμα σε Αθήνα και Χαλκίδα, την Κυριακή 11 και την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016, αντίστοιχα. Διοργάνωση: Σύλλογος “Ο Άγιος Κσμάς ο Αιτωλός” στην Αγία Παρασκευή Αττικής και ο Ι. Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Χαλκίδα. webpage_22

webpage_21

webpage_23

webpage_24

webpage_31

webpage_32

webpage_33

webpage_34


Επανάληψη της διάλεξης με τίτλο “…και εγένετο φως”, σε σύναξη νέων (μαθητών και φοιτητών) στην Αγία Παρασκευή Αττικής, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 6.00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, Δροσίνη 11.

webpage_1webpage_5webpage_2webpage_4webpage_6webpage_3webpage_7


“…και εγένετο φως”: Διάλεξη στην Αγία Παρασκευή Αττικής, την Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016, και ώρα 11.00 π.μ. στο Αρχονταρίκι του Ι. Ναού Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, Δροσίνη 11 Αγία Παρασκευή. Διοργάνωση: Θρησκευτικός, Μορφωτικός, Εκπολιτιστικός και Φιλανθρωπικός Σύλλογος “Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός”.

14804887_10207197659891917_1736870192_n14801193_10207197662531983_226766906_n


“Εύριπος: Φαινόμενο μοναδικό;” Συμμετοχή στην ημερίδα “Κόντρα στο ρεύμα” με το παραπάνω θέμα. Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 10:30 π.μ. στο Ξενοδοχείο Λούσυ της Χαλκίδας. Διοργάνωση: Μη κερδοσκοπικός σύλλογος αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων “Mad Waters”.

antonis_euripos_1eyripos_2antonis_euripos_2

euripos_4

antonis_euripos_3

euripos_3

euripos_5

 


“Πλανητικό Σύστημα: Είδος υπό κατάκτηση;” Διάλεξη στην Κύμη, στις 17 Αυγούστου 2016 και ώρα 9:15 μ.μ στο Θέατρο του Λαογραφικού Μουσείου Κύμης. Διοργάνωση: Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κύμης.

antonis_kymi_1

antonis_kymi_2

antonis_kymi_3

kymi_6

kymi_5

kymi_4


“Γεωσεληνιακά φαινόμενα και το “πρόβλημα” του πορθμού του Ευρίπου”: Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016 και ώρα 9:00 μ.μ. στις εγκαταστάσεις του Ιστιοπλοïκού Ομίλου Χαλκίδας. Διοργάνωση: Ιστιοπλοïκός ‘Ομιλος Χαλκίδας.istioploikos_2istioploikos_1

antonis_istioploikos


Αθήνα, Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16, Θησείο, Τετάρτη 18 Μαïου 2106, ώρα 6:30 μ.μ.: Διάλεξη με θέμα “Η “μελωδία” του Σύμπαντος”. Η διάλεξη πργματοποιείται στα πλαίσια της “Διεθνούς ημέρας  μουσείων”. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο “Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών” στο Θησείο.

antonis_herakleidon_2

antonis_herakleidon_3antonis_herakleidon_1


Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β’, Οινόφυτα: Διάλεξη με θέμα: “Η χαραυγή του κόσμου”. Κυριακή, 17 Απριλίου και ώρα 7:30 μ.μ., Οινόφυτα Αττικής 


Γερμανική Σχολή Αθηνών, Σάββατο 16 Απριλίου, ώρα 7:00 μ.μ.: Επιβλέπων της εργασίας μαθητών της Β’ Λυκείου με θέμα: “Το περίεργο μαθηματικό Σύμπαν και η πλάνη των αισθήσεων”. Εκδήλωση της Γερμανικής Σχολής Αθηνών σε συνεργασία με την Εστία Γνώσης Χαλκίδας με θεματική ενότητα: “Μαθηματικές Αισθήσεις”.  Δημοκρίτου 6 και Γερμανικής Σχολής Αθηνών, 15123, Μαρούσι.

POSTER_A


Χαλκίδα, Κυριακή 10 Απριλίου και ώρα 7:30 μ.μ.: Διάλεξη με θέμα: “Ο φωτισμός του σκότους”. Αίθουσα παλιού Δημαρχείου, Αβάντων 50. Διοργάνωση: Εταιρεία Αστρονομίας Χαλκίδας.


Λιβαδειά, Σάββατο 2 Απριλίου 2016, ώρα 6:00 μ.μ: Διάλεξη με θέμα: “Το Σύμπαν στα όρια της ανθρώπινης λογικής”. Στα πλαίσια σεμιναρίων Αστρονομίας-Αστροφυσικής που διοργανώνει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς. 


Τρίτη 29 Μαρτίου, ώρα 12:00: Διάλεξη στο 3ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου, με θέμα: “Στην εποχή της απόλυτης μοναξιάς”.  Περιστέρι, Αγίου Παύλου 54


Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016: Τηλε-Διάλεξη από την Εστία Γνώσης Χαλκίδας (Κόκκινο Σπίτι) στο Ελληνικό Σχολείο και την Ελληνική Κοινότητα των Ιεροσολύμων, με θέμα: “Κοσμικές Περιπλανήσεις” 


Δεκέμβριος 2015: Διαλέξεις με θέμα “Αναζητώντας το μυστηριώδες Άστρο των Χριστουγέννων”

 • Αθήνα, Αμφιθέατρο Διαλέξεων Νοσοκομείου Παίδων “Αγλαïα Κυριακού”, Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, ώρα 11:00 π.μ.. Διοργανωτής: Γυμνάσιο και Λύκειο Νοσοκομείου Παίδων.
 • Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς, Σάββατο 19 Δεκεμβρίου,  ώρα 6:00 μ.μ.
 • Γενικό Λύκειο Σχηματαρίου, Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου, ώρα 10:00 π.μ..ChristmasStarWallpaper

Σεμινάρια Αστροφυσικής-Αστρονομίας στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς. Νοέμβριος 2015-Απρίλιος 2016.

Το πρόγραμμα των διαλέξεων έχει ως εξής:

 • Σάββατο 28.11.2015, 6-8 μ.μ: Διάλεξη 1η: Ο κόσμος των πλανητών
 • Σάββατο 19.12.2015,6-8 μ.μ.: Διάλεξη 2η: Το “μυστηριώδες” άστρο των Χριστουγέννων
 • Σάββατο 16.01.2016, 6-8 μ.μ.: Διάλεξη 3η: Ένα αστέρι παθαίνει
 • Σάββατο 20.02.2016, 6-8 μ.μ.: Διάλεξη 4η: …και εγένετο φως
 • Σάββατο 16.04.2016, Διάλεξη 5η: 6-8 μ.μ.: Το Σύμπαν στα όρια της ανθρώπινης λογικής

afisa_istoselida


Διάλεξη με θέμα: “Γεννηθήτω το φως”. 2ο Γενικό Πειραματικό Λύκειο Αθηνών, Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015, ώρα 14:15.

2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών


“…και εγένετο φως”. Διάλεξη την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015, ώρα 6:30 μ.μ., στο 6ο ΕΠΑΛ Πειραιά, Κολοκοτρώνη 6, Πειραιάς, 4ος όροφος, κτήριο Ζαννείου.

invite

 


Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 11:00 π.μ., Σχολή Πεζικού Χαλκίδας. Διάλεξη με θέμα “Το “μυστήριο” του πορθμού του Ευρίπου”. Η διάλεξη πραγματοποιείται στα πλαίσια της εκδήλωσης “Παρουσίαση της πόλεως της Χαλκίδας” που διοργανώνει η Σχολή Πεζικού Χαλκίδας.

euripus


Κύμη, 17 Αυγούστου 2015, ώρα 9:15 μ.μ., Θέατρο Λαογραφικού Μουσείου Κύμης. Διάλεξη με θέμα “Οι πρώτες στιγμές…”. Διοργάνωση: Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κύμης .

infinity


“Και εγένετο φως”.  Διάλεξη στην Ιστιαία, Αμφιθέατρο Γενικού Λυκείου Ιστιαίας, Σάββατο 13 Ιουνίου και ώρα 7:00 μ.μ.. Η διάλεξη πραγματοποιείται στα πλαίσια της βράβευσης των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων της Β. Εύβοιας, που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

light_2


Σάββατο 23 Μαïου 2015, και ώρα 7:00 μ.μ. στο Δημοτικό Κατάστημα Βασιλικού Χαλκίδας, διάλεξη με θέμα: “Στα μονοπάτια του τετραπέρατου κόσμου μας”. Διοργάνωση: Εργαστήρι Καλλιτεχνικής  Παιδείας Βασιλικού. ΔΙΑΛΕΞΗ_ΒΑΣΙΛΙΚΟ_ΕΙΚΟΝΑ


Διάλεξη με θέμα “Από το αισθητό στο μη αισθητό Σύμπαν”, Παρασκευή 3 Απριλίου 2015 και ώρα 6:00 μ.μ.. στην Αθήνα και στο Μουσείο Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο, κεντρικό κτήριο).  Η διάλεξη πραγματοποιείται στα πλαίσια του Γ΄ κύκλου  σεμιναρίων Αστρονομίας που διοργανώνει το μουσείο με τίτλο “Τι είναι αυτό που ονομάζουμε Σύμπαν”.

Photo_4_Γ_ΚΥΚΛΟΣ

“Πάντα κατ’ αριθμόν γίγνονται” (Πυθαγόρας).  Διάλεξη στην Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄, Οινόφυτα, Κυριακή 29 Μαρτίου 2015 και ώρα 7:00 μ.μ.. Η διάλεξη πραγματοποιείται στα πλαίσια σεμιναρίων Αστροφυσικής- Αστρονομίας για μαθητές Γυμνασίων-Λυκείων, που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη.

pythagorasprinciple


“Τα τρία πρώτα λεπτά”. Διάλεξη στην Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄, Οινόφυτα, Κυριακή 15 Μαρτίου 2015 και ώρα 6:30 μ.μ.. Η διάλεξη πραγματοποιείται στα πλαίσια σεμιναρίων Αστροφυσικής-Αστρονομίας για μαθητές Γυμνασίων-Λυκείων, που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη.

universe_original


“Παλίρροιες και το φαινόμενο του πορθμού του Ευρίπου”. Παρουσίαση και ερμηνεία του φαινομένου στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Κύμης (τμήμα Πλοιάρχων), την Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015 και ώρα 11:00 π.μ..

fainomeno-eyripou


Διάλεξη με θέμα “Η “ζωή” και ο “θάνατος” των αστέρων”. Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 6:00 μ.μ., Αθήνα, Μουσείο Ηρακλειδών, κεντρικό κτήριο, Ηρακλειδών 16, Θησείο. Η διάλεξη πραγματοποιείται στα πλαίσια του Β΄ κύκλου σεμιναρίων με τίτλο Το Σύμπαν των παρατηρήσεών μας”

 

universe_2


Διαλέξεις με θέμα “Η μελωδία του Σύμπαντος”

universe_1

 • Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 4:30 μ.μ. στην Ιερά Μονή Οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, Κάλαμος Αττικής.
 • Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 6:30 μ.μ. στο Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Παιδείας, Δημοτικό Κατάστημα Βασιλικού Χαλκίδας.

Δεκέμβριος 2014: Διαλέξεις με θέμα “Αναζητώντας το πραγματικό Άστρο των Χριστουγέννων” 

Το άστρο της Βηθλεέμ

 • Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου και ώρα 11 π.μ.., Παλλήνη Αττικής,  Εράσμειος Ελληνογερμανική Σχολή.
 • Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου  και ώρα 7:00 μ.μ., Χαλκίδα, Συνεδριακό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας. Συνδιοργάνωση  των φορέων “Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας”, “Εστία Γνώσης Χαλκίδας” και “Ωδείο Μαρσύας”.
 • Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου και ώρα 6:30 μ.μ., Κύμη, Αίθουσα Εκδηλώσεων Γηροκομείου Κύμης. Οργάνωση Γενικό Λύκειο Κύμης.

Σεμινάρια Αστροφυσικής – Αστρονομίας στο Μουσείο Ηρακλειδών από τους Δρ. Αντώνη Αντωνίου, Δρ. Μάνο Δανέζη και Δρ. Βάλια Λύρατζη, 2014-15.

ΦΩΤΟ_Α_ΚΥΚΛΟΥ


26 – 29 Αυγούστου, Βελιγράδι, συμμετοχή στο διεθνές συνέδριο Αστροφυσικής 27th Summer School and International Symposium on the Physics of Ionized Gases (SPIG 2014) με παρουσίαση της ερευνητικής εργασίας “The Structure of Nitrogen Five (N V) Region in Oe Stars; A statistical study of N V spectral lines in 20 Oe Stars».


Κυριακή 10 Αυγούστου 2014, Κύμη (θέατρο Λαογραφικού Μουσείου), διάλεξη με θέμα “Η μελωδία του Σύμπαντος».


Κυριακή 3 Αυγούστου 2014, Αυλωνάρι Ευβοίας, διάλεξη με θέμα “Το Σύμπαν πέρα από την ανθρώπινη λογική».


Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014, Λίμνη Ευβοίας, διάλεξη με θέμα “Αφουγκραζόμενοι τη μουσική του Σύμπαντος».


Κυριακή 6 Απριλίου, Παρασκευή 2 Μαίου, Κυριακή 11 Μαίου ώρα 7:00 μ.μ.

Σειρά σεμιναρίων Αστρονομίας για μαθητές Γυμνασίου- Λυκείου, που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄ στα Οινόφυτα Βοιωτίας με γενικό τίτλο “Ένα παράθυρο στο Σύμπαν

Περισσότερα εδώ.


Κυριακή, 9 Μαρτίου 2014, ώρα 11.00 π.μ..

Στο Αμφιθέατρο Συνεδριακού Κέντρου Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας: Διάλεξη με θέμα «Το μαθηματικό Σύμπαν». Η διάλεξη πραγματοποιείται στα πλαίσια της βράβευσης, από το παράρτημα Ευβοίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, των μαθητών που διακρίθηκαν στου διαγωνισμούς μαθηματικών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.


Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014, ώρα 6:00 μμ.

Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, (Πανεπιστημιόπολη, Ζωγράφου, Τμήμα Φυσικής, Τομέας Αστροφυσικής-Αστρονομίας-Μηχανικής, 3ος όροφος), με θέμα «Μελανές οπές: τα όρια του χώρου και του χρόνου».

Περισσότερα στο επισυναπτόμενο αρχείο.


Lecture Antoniou 2014-2

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 6:30 μμ.

Διάλεξη στο Μουσείο Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο, Αθήνα), με θέμα «Ο τετραπέρατος κόσμος».

Για περισσότερες πληροφορίες, μεταβείτε εδώ.

Επισκέψεις: 2092

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Έλεγχος Captcha *